JFS toiminta ulottuu lajin pariin tulevien opettamisesta freestylekoulusta valmennustiimien kautta aina kilpavalmennukseen saakka kumparelaskussa ja freeskissä. Alla osiot FREESTYLEKOULU, JFS FREESKI-TIIMIT, KUMPARETIIMI, URHEILUAKATEMIA JA SUORITUSPAIKAT.

Freestylekoulu

Keskimaa-Freestylekoulu on suunnattu 6-12 -vuotiaille laskijoille, joilla on peruslaskutaito hallussa, mutta haluavat oppia jotain uutta tai saada mielekästä tekemistä rinteeseen. Takana on mielellään kokemusta laskettelusta parin talven verran. Freestylekoulujen kauden kokonaisuus koostuu 10 valmennuskerrasta (2h kerta), 1-2 seuran omasta kisatapahtumasta ja keväällä vietämme vielä freestylekoulun päätöstä. Freestylekoulut kestävät pari tuntia kerrallaan sisältäen yhden tauon. Harjoituksissa lasketaan monipuolisesti käyttäen rinteessä kaikkia alueita. Harjoitellaan aluksi oikeaa laskuasentoa ja tekniikkaa, mutta aika pian hauskempia harjoitteita: takaperin laskemista, pyörimistä, hyppäämistä, aaltolatua, helppoja kumpareita ja reilaamista. Freestylestä saa monipuolisemman laskutaidon, joka auttaa kaikissa rinteissä. Harjoittelu tapahtuu lapsen taitotason mukaan, mihinkään ei pakoteta ja turvallisuudesta ei tingitä. Kypärä on pakollinen ja selkäpanssaria suositellaan.  

 

Freestylekoulut aloitetaan vuoden vaihteen jälkeen. Tarkemmat tiedot myöhemmin. Ensimmäisellä kerralla kokoontuminen 20 minuuttia ennen aloitusta.

 

Normaalisti kokoontuminen 10 minuuttia ennen aloitusta ja nimenhuuto.

Keski-Suomen hiihtolomalla viikko 9 on tauko ja Laajiksen sunnuntairyhmällä se tarkoittaa että hiihtoloman alku sunnuntaina ei ole koulua. 

 

ENTISET FREESTYLE-LASKIJAT tai FREESTYLETAITURIT: Hae mukaan freestylekouluun vetäjäksi, jos omaat siihen sopivan taustan! Ota yhteyttä Jyrki Säämäseen jfreestyleseura(at)gmail.com.

 

JFS freeski tiimit

Freeski tiimit tarjoavat laskijoilleen ohjattuja harjoituksia 1-2 kertaa viikossa ympäri vuoden. Free-tiimien toimintaan ovat tervetulleita kaikki peruslaskutaidon omaavat ja vähintään 8-vuotiaat laskijat. Freeski-lajien hengen mukaisesti freeteamien laskijoille annetaan tilaa harrastaa freestylea omalla tavallaan. Esimerkiksi kilpailuihin tai leireille osallistuminen ei ole pakollista, vaan laskijoita tuetaan aina henkilökohtaisten tavoitteiden suunnassa. Freetiimit muodostavat yhtenäisen harrastusporukan, jossa laskijat laskevat keskenään myös ohjattujen harjoitusten ulkopuolella.
 
Freetiimien toiminta jaetaan talvi- ja kesäkauteen
 
Talvikausi (marras-huhtikuu)

Talvikaudella viikoittaisia harjoituksia järjestetään Jyväskylän Laajiksessa sekä ennen lumentuloa pääasiassa trampoliineilla sisätiloissa. Laajiksessa järjestettävien harjoitusten pääpaino on hyppyrien ja reilien laskemisessa, mutta tarpeen tullen sisältöjä lainataan myös muista freeski-lajeista. Keväällä lumiharjoittelua jatketaan niin kauan kuin lunta riittää, eli myös keskuksen sulkeutumisen jälkeen. Laajiksessa tapahtuva harjoittelu toteutetaan keskiviikko- ja torstai-iltaisin pääasiassa noin 10 laskijan ja kahden valmentajan muodostamissa tiimeissä. Kuluvalla kaudella freeteameja on neljä. Tiimijaot pyritään tekemään laskijan iän, taitotason, kavereiden ja esim. muiden harrastusten aikataulujen mukaan.
 
Halukkaille ohjattua valmennusta tarjotaan lisäksi kilpailujen yhteydessä järjestetyn valmennuksen ja ns. klinikoiden muodoissa. Klinikat ovat muutaman kerran kaudessa järjestettäviä ja tavallisia viikkoharjoituksia tavoitteellisempia harjoituksia, joissa syvennytään tarkemmin johonkin laskemisen osa-alueeseen.
 
Talvikauden valmennusmaksu on 200 € (+ JFS:n jäsenmaksu 40 €, joka maksetaan kerran vuodessa)
 
Kesäkausi (touko-lokakuu)

Kesäkaudella harjoittelua jatketaan kerran viikossa Vuorilammen vesihyppyrillä ja kesäreilillä. Kelien ollessa liian kylmiä tai pimeitä, harjoituksia täydennetään sisätiloissa trampoliini- ja voimisteluharjoitusten muodossa.
 
Kesäkauden valmennusmaksu on 50–100 € (+ JFS:n jäsenmaksu 40 €, joka maksetaan kerran vuodessa)
 
Valmentajat kaudella 2021-2022

Päivitetään myöhemmin 

Lisätietoja:

 

JFS kumparetiimit 

Kumparetiimit harjoittelevat 2-4 kertaa viikossa talvikaudella ja 1-2 kertaa viikossa kesäkaudella riippuen laskijan iästä ja taitotasosta. Kumparetiimiläiset ovat n. 9-15 vuotiaita, jotka ovat käyneet freestylekoulussa ja/tai ovat olleet jo joitakin vuosia suksilla. Kumparelaskun voi aloittaa vielä yläkoululaisenakin, jos peruslaskutaito on hyvä ja tahtoa ja intoa riittää! Tiimi 3:een mahtuu vielä mukaan. Valmentajana toimii Mikko Ronkainen. 

Talvikaudella (marras-huhtikuu) treenit pidetään 2 krt/vko Laajavuoren Kumparelaaksossa, joka sijaitsee mäkihyppytornien vieressä. Ennen lumentuloa treenataan kerran viikossa pääasiassa trampoliineilla sisätiloissa. Treeniaikataulut pyritään tekemään laskijan taitotason ja muiden harrastusten aikataulujen mukaan. Keväällä lumiharjoittelua jatketaan niin kauan kuin lunta riittää. l 


Halukkaille ohjattua valmennusta tarjotaan lisäksi kilpailujen yhteydessä järjestetyn valmennuksen ja leirien muodoissa. Kilpaileminen ei ole pakollista ja niitä on nuoremmille tarjolla vielä melkoisen vähän, joten laji ei sido koko perhettä/viikonloppuja kovin paljoa. 

Kauden aloitusleiri on Rukalla yleensä itsenäisyyspäivän aikaan to-su. Leirillä pääsee jo alkukaudesta lumelle laskemaan ja seuran valmentaja on mukana ohjaamassa treenejä pari kertaa päivässä. Muuna aikana on vapaata laskemista. Rukalla järjestetään vuosittain kumparelaskun Maailman Cupin avauskilpailu joka siis on kyseisenä leiriviikonloppuna. Käymme sitä joukolla seuraamassa ja kannustamassa Suomen laskijoita. Osa JFS:n laskijoista laskee MC kisajoukkueessa ja osa esilaskijoina.  


Kesäkaudella (touko-lokakuu) harjoittelua jatketaan kerran viikossa urheilukenttätreeneillä ja Vuorilammen vesihyppyrillä. Kelien ollessa liian kylmiä tai pimeitä, harjoituksia täydennetään sisätiloissa trampoliini- ja voimisteluharjoitusten muodossa.
 
Koko kauden valmennusmaksu on 350-400 € -talvi 200e, syksy 100e sisätäen tramppatreenit, kesätreenit 50e (+ JFS:n jäsenmaksu 40 €). On mahdollista osallistua vain talvitreeneihin. Tämän lisäksi tarvitaan hyvät rinnesukset, sauvat, monot ja kypärä. Myöhemmin moni ostaa erilliset kumparesukset. Kypärän käyttö on pakollista ja lisäksi kaikki käyttävät selkäpanssaria. Laskijalla tulee olla Skipassi-vakuutus tai lisenssi iän mukaan, lisätietoa Skisport Finlandin sivulta: https://www.skisport.fi/Lisenssit+ja+skipassit

Lisätietoja: Mikko Ronkainen, 040 5665 375

Team 2 ja 1

JFS:n peruskoulun päättäneet kumparelaskijat siirtyvät halutessaan Jyväskylän Urheiluakatemian urheilijoiksi ja valmennus toteutetaan Akatemian kautta. Akatemialaskijoista lisäksi osa on Skisport Finlandin Maajoukkue- tai haastajaryhmässä. Perustamme laskijamäärien mukaan lisää tiimejä.

Akatemiaurheilijat 

Jyväskylässä toimii Jyväskylän Urheiluakatemian alaisuudessa kumparelaskun alueellinen valmennuskeskus,  johon kumparelaskijoiden arkivalmennus on keskittynyt. JFS vastaa Kumparelaakson olosuhteista ja auttaa tarvittaessa ulkopaikkakuntalaista asettumaan Jyväskylään. Akatemiaurheilijat voivat harjoittelun ohella opiskella toisen asteen oppilaitoksissa esim. Schildtin urheilulukiossa tai Gradiassa ja myöhemmin esimerkiksi JAMKissa tai Jyväskylän yliopistossa. Treenit ovat lähellä oppilaitoksia Hippoksella Monitoimitalolla ja Laajavuoren Kumparelaaksossa tai vesihyppyrillä. Akatemiaurheilijoiden valmennuksesta vastaa akatemiavalmentaja. Kumparelaskun päävalmentaja vastaa maajoukkuetoiminnasta. Akatemiaurheilijat saavat osallistua maajoukkueen kanssa leireille mikäli niissä on tilaa. Akatemiaurheilijoista nuoremmat kilpailevat Nordic- ja Eurooppa Cupissa ja vanhemmat pääasiassa Maailman Cupissa. Kaudella 2019-2020 Jyväskylän Urheiluakatemian kumparevalmentajana toimii Juha Hautsalo. Sähköposti: juha.hautsalo(at)hotmail.com

 

Suorituspaikat

 

Freestylekoulut toimivat aina kulloisessakin hiihtokeskuksessa, johon pitää ostaa oma hissilippu. Muut harjoituspaikat on esitelty alla. Niiden käyttö sisältyy JFS:n valmennusmaksuun ja seuran ulkopuolisille JFS määrittää erikseen käyttömaksun. 

 

Kumparelaakso


Kumparelaakso on Laajavuoressa mäkihyppytornien vieressä oleva alue, jossa on jo vuosia ollut ns. kilparinne. Vuosien ajan rinnettä ollaan parannettu maanmuokkauksilla saaden pääkumpareikko tasaisemmaksi, leveämmäksi ja pidemmäksi ja se täyttääkin jo Eurooppa Cupin rinteen vaatimukset. Freestylekouluja ja tiimejä ajatellen koko aluetta ollaan tasoitettu ja levennetty, jotta sinne voidaan tehdä ensilumen hyppyri, eritasoisia kumpareikkoja ja muutamia reilejä. Syksyllä 2018 alueelle saatiin vihdoin vastamäkeen uusi naruhissi. Pienimmät freestylerit voivat harjoitella lyhyemmässä vastamäessä eikä heidän tarvitse käyttää isompaa hissiä ollenkaan. Nykyään alue on Jyväskylän kaupungin liikuntapaikka, jonka rinteenhoidosta vastaa JFS. Rinnettä ja hissejä saa käyttää vain JFS:n harjoituksissa tai luvalla. 
 

Vuorilammen vesihyppyri


Elokuussa 2011 avattiin Laajavuoren Vuorilammella pitkään odotettu freestylevesihyppyri. Hyppyri on yksi harvoista vesihyppyreistä Suomessa ja se tarjoaa hienot harjoittelumahdollisuudet sekä JFS:n omille junioreille että muille lajin harrastajille. Hyppyrin rakentamisessa ovat olleet mukana Laajis Oy, Freeride JKL Ry sekä JFS ry. Projektin vastuuhenkilönä toimi Tuukka Terva-Aho. Seuratoiminnassa mukana olevien juniorien hyppytoiminta tapahtuu seurojen kautta,  
Hyppyri on varustettu kahdella erikokoisella nokalla, palvellen laskijoita iästä ja taitotasosta riippumatta. Vesihyppäämisen idea on mahdollistaa vaikeiden hyppyjen harjoittelu turvallisissa olosuhteissa ilman riskiä vakaville loukkaantumisille. Samalla se pidentää lajiharjoittelukautta useilla kuukausilla.

Vesihypyissä käytetään suksien ja monojen lisäksi pitkälahkeista ja -hihaista märkäpukua, pelastusliivejä, korvat peittävää kypärää ja hanskoja. Sukset sidotaan narulla tms. kiinni monoihin, jotta ne eivät irrotessaan painu lammen pohjaan. 

Seuran ulkopuoliset voivat tiedustella vesihyppyrin käytöstä laittamalla viestiä jfreestyleseura(at)gmail.com tai ottamalla yhteyttä johonkin seuran yhteyshenkilöön.  

 

Ajankohtaista

Huippusuosittu Jyväskylän Freestyle Seuran trampoliini valmennus alkoi syksyllä 2022. Trampoliini valmennuksesta vastaa Tampereen Voimistelijoiden trampoliini valmentajat, jotka ovat kilpailleen Pohjoismaiden mestaruus tasolla ja ovat Suomen Voimisteluliiton kouluttamia valmentajia. Syksyn 2023-24 ryhmiin ilmoittautuminen on päättynyt. JFS järjestää kaksi trampoliini harjoitusta viikossa: Perjantaisin ja Sunnuntaisin klo 19:30-21:00. Molemmat ryhmät ovat tällähetkellä täynnä. Jos olet kiinnostunut liittymään mukaan toimintaan tulevaisuudessa, ole rohkeasti meihin yhteydessä.

JFS:n vesihyppyrit sijaitsevat Laajavuoren vuorilammella ja siellä on ohjattua harjoitustoimintaa kesän 2023 säännöllisesti. Tästä voit vahvistaa itsellesi kesän 2023 kesän käyttöoikeuden hyppyrille edulliseen 100eur hintaan 30.5.2023 saakka. Tämän jälkeen maksu on 130eur. Linkki

Kyselyt trampoliiniharjoitteluun tai vesihyppyihin liittyen:  Ari Kananen - arkananen(at)gmail.com 

*****************

Seuraa tapahtumia ja uutisia myös Facebookistamme JFS, Freestyle ja Instragramissa @jfs_freestyleseura

kumparelaskua Skisportfinland